torsdag 18. juni 2009

Petter Dass, Nordlands Landsfader


Petter Dass(1647 - 1707) a theologian, priest and poet from Helgeland in North Norway.
(In the county of Nordland in North Norway, he was looked upon as some kind of regional father figure).

On top: A painting from Melhus church from 1684.
Below: Statue of Petter Dass in Sandnessjøen.

Petter Dass (1647–1707) var teolog, prest og dikter fra Helgeland i Nord-Norge. Han er en kjent representant for barokken i norsk litteraturhistorie. I tillegg til å være prest drev Petter Dass også med jordbruk og handel. Petter Dass skrev sanger og dikt gjennom hele sitt voksne liv. Sangane hans ble utbredt over hele landet, og dikteren selv ble senare en figur i mange sagn i folkelg tradisjon. Han hadde en enestående posisjon som dikter på norsk grund i dansketiden, og han har betydd så mye for nordnorsk selvbilde at det i dag kan være vanskelig å skille sannheten om Petter Dass fra mytene.

Petter Dass var sønn av Peiter Dundas (fra Skottland) og Maren Falk. Han ble født inn i en av de mest innflytelsesrike og velstående familiene i Nord-Norge på den tiden. Faren døde da Petter var 7-8 år gammal, og moren giftet seg med sognepresten i Hadsel, Mogens Pettersen Thielemann. Gutten ble da satt bort til slekt av familien i Namdalen. I 1660 ble Petter sendt til Bergen for å gå på latinskolen der. I 1666 ble han, som en av 20 norske studenter, immatrikulert ved Universitetet i København, der han studerte teologi.
På slutten av 1660-talet vendte han tilbake til Helgeland. En tid var han huslærar hos presten i Vefsn, Jacob Jacobsøn Wirthmann. Siden fikk han tjeneste som huskapellan hos kapellanen på Nesna. Her ble han ordinært som prest i 1672.
I 1683 overtok Petter Dass stillingen som residerande kapellan i Nesna, et av de rikeste kapellania i Trondheim stift. Den 26. april 1689 døde sognepresten i Alstahaug, Peder Meyer. Petter Dass søkte da straks denne stillingen, og allerede den 18. mai same året ble han utnevnt til sogneprest i det som den gangen var et av de største og mest inntektsgivende sogneprestembetene i bispedømmet. I dette embetet satt Petter Dass frem til han døde 17. august 1707. Han gravlagt, under koret i Alstahaug kirke.
I Nordland fylke i Nordnorge blir han betraktet som en slags landsfader.
- the masoria papers

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar