lørdag 18. juli 2009

The Fragrance of Fårikål



Fårikål is a traditional Norwegian dish, consisting of pieces of mutton with bone, cabbage, whole black pepper and a little wheat flour, cooked for several hours in a casserole, traditionally served with potatoes boiled. The dish is typically prepared in early autumn. Fårikål is originally a dish from the Western part of Norway, but is now enjoyed in all parts of the country.
Fårikål literally means "Sheep in cabbage".

Fårikål day every last Thursday in September each year.
*****
Fårikål er en matrett av sauekjøtt (får) eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper som er kokt sammen i en gryte. Noen ganger brukes det hvetemel for å jevne kraften litt. Retten serveres med kokte poteter. Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret i 1991 fårikål til nasjonalrett. Siden har retten fått både fanklubb og egen festdag, satt til siste torsdag i september.

I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten. Den siste torsdagen i september feires hvert år Fårikålens Festdag! Da spises det fårikål over hele landet og mange restauranter har fårikål på menyen. Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen.
Fårikål er en slags mellomting mellom husmannskost og festmat. En rykende varm gryte med fårikål varmer godt en høstkveld og er en fin anledning til å samle familie og venner. Mange liker både øl og dram til fårikålen. Mange synes at fårikål er best dagen etter, så hvis du lager mye, har du lettvint mat dagen etter.
*****
Ingredients for 10-12 persons. 4 kg sheep or lamb meat, 4-5 kg cabbage, around 4 tablespoon whole black pepper, 2 tablespoon salt, around 1 liter cooked water
*****

Dette trenger du til fårikål (10-12 personer):
4 kg fårikålkjøtt av sau eller lam (eller lammebog), 4-5 kg hodekål, ca. 4 ss hel pepper,
2 ss salt, ca. 1 liter kokende vann

*****
This is how it is done:
Divide the cabbage in 8 parts. Put the meat and cabbage one after the other in a big casserole.
Put salt and whole black pepper in between the meat and cabbage. Put a little flour(1-2 tablespoon) in between. Cook up and let it draw on law heat to tenderize the meat(2 1/2 to 3 hours). Cook some potatoes in the other casserole. Fårikål is to be served hot, fresh and on hot plates.
*****
Slik gjør du:
Del hodekålen i 8 deler. Legg kjøtt og kål lagvis i en kjele. Strø salt og pepper mellom lagene. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene. Kok opp og la det trekke på svak varme til kjøttet er mørt(2 1/2 til 3 timer). Fårikål skal serveres rykende varm og helst på varme tallerkener.
- the masoria papers

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar